Od lat robię je z przepisu mojej mamy.
Chruściki
składniki:
2 szklanki maki
4 żółtka
1 łyżeczka spirytusu albo wódki
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kule.
Następnie ciasto tłuczemy walkiem, po czym składamy na pół i znowu tłuczemy. Powtarzamy tę czynność
kilkakrotnie. Następnie ciasto wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy cieniutko.
Tniemy na paseczki, w każdym z nich robiąc nacięcie i przeplatamy ciasto.
Tniemy na paseczki, w każdym z nich robiąc nacięcie i przeplatamy ciasto.
Faworki smażymy na gorącym oleju na złoty kolor.
Oprócz chruścików, w czasie karnawału robię pączki, które uwielbia moja rodzinka. Przepis na pączki znajdziecie tutaj klik
Pozdrawiam, Izabela
Pozdrawiam, Izabela
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz