Witam,
Ostatnie moje posty ,które zamieszczałam były o tematyce jesiennej,natomiast dzisiejszy wpis będzie kulinarny.
Niedawno dostałam przepis na fladenbrot z serem i dzisiaj w końcu znalazłam chwilkę czasu żeby go wypróbować.
Rzeczywiście zrobienie tego chlebka nie wymaga dużo czasu i kulinarnych umiejętności.
Do upieczenia jednego bochenka potrzebujemy:
300 gram mąki
1 paczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
150 gram startego sera
300 ml.mleka
sezam do posypania.
Do miski wsypać mąkę,proszek do pieczenia,sol i starty ser.
Następnie wlać mleko i energicznie wymieszać.
Cala masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnie łyżką .
Ciasto obsypać sezamem.
Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku 180 st.C przez 30 -40 minut.
Oczywiście nie jest to tradycyjny fladenbrot ,ale ta wersja bardzo przypadła mojej rodzince do gustu i smakowała rewelacyjnie.
No i jak,smaczny post?
Pozdrawiam Was gorąco ,Izabela
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz