Witam ,
Jednym ze smaków naszego dzieciństwa są papierówki.
Uwielbiam te jabłka .
Kto śledzi mój profil na instagramie to wie, ze dostałam kosz pięknych papierówek.
Bylo ich w koszu ponad trzy kilo.
Z dwóch kilogramów zrobilam mus z cynamonem,a resztę wykorzystam do szarlotki.
Przepis:
400 gram mąki
200 gram zimnego masła
3 łyżki cukru
2 żółtka
1 jajo
1 kilogram papierówek
szklanka cukru
1 łyżeczka cynamonu albo przyprawy do szarlotki
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Mąkę przesiać bezpośrednio na stolnicę,dodać masło,cukier,
całość posiekać nożem.Następnie dodać żółtka i jajo.Zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części.Zwinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Jabłka obrać ,pokroić na małe kawałeczki ,dodać cukier , cynamon i mąkę ziemniaczaną.
Wyjąć z lodówki jedną cześć ciasta , rozwałkować i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na ciasto wyłożyć jabłka i podpiec w piekarniku rozgrzanego do 180 st.C przez 15 minut.
W tym czasie wyjąć z lodówki drugą cześć ciasta , rozwałkować i pociąć na długie paski.
Ostrożnie wyjąć gorące ciasto z piekarnika i poprzekładać w kratkę paski drugiego ciasta.
Włożyć z powrotem do piekarnika na około 40 minut i gotowe.Po wyjęciu z piekarnika oprószyć cukrem pudrem.
Szarlotka najlepiej smakuje z bitą śmietaną
Pozdrawiam ,Izabela
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz