Amoniaczki
składniki:
1 kg. maki
1 szklanka cukru
1 kostka masła albo margaryny do pieczenia
1 szklanka mleka
5 jaj
4 łyżeczki amoniaku
cukier gruby do posypania ciastek
Masło roztopić ,ostudzić.Przelać do miksera ,dodać cukier ,4 jaja i mleko.
Wymieszać w mikserze.Następnie dodać make wymieszana z amoniakiem.
Miksować aż do uzyskania gładkiej masy.
Ciasto rozwałkować na około 4 mm.
Wykrawać foremkami rożne kształty.
Układać na blasze w niewielkich odstępach.
Przygotować sobie jedno białko i pędzelek ,posmarować tym ciasteczka przed upieczeniem.
Obsypać grubym cukrem.
Ciastka włożyć do nagrzanego na 180 st.C piekarnika,piec ok.10 minut.
Studzic na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz