Ogarniając grządki z warzywami poprosiłam moją córkę żeby zerwała nam trochę porzeczek na deser.W tym roku czarna porzeczka nie obrodziła tak jak w poprzednich latach, dlatego zerwała nam także żółte porzeczki.
Na deser zrobiłam bardzo szybkie i proste ciasto .
Przepis:
Dwie garści porzeczek
2 szklanki mąki
1 1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jaja
Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do masy dolewać stopniowo olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy jajecznej.Wszystko delikatnie wymieszać. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyłożyć równomiernie owoce. Wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec około 30 minut.(do suchego patyczka)
Gotowe :)
Mój ogród robi się coraz to bardziej kolorowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz