Kilka dni temu wpadła mi w ręce gazeta z przepisami. Były tam fantastyczne przepisy na grilla ,dodatki do mięs ,dipy ,bagietki .Był tam również przepis na paluchy drożdżowe ,którym chcę się z Wami podzielić.
Do przygotowania paluchów potrzebujemy:
125 ml letniej wody
kostkę świeżych drożdży
1 łyżeczkę cukru
175 ml mleka
2 łyżki oliwy z oliwek + 3 łyżki do posmarowania paluchów przed pieczeniem
około 500 gram mąki
1 łyżeczkę soli
2 łyżki startego parmezanu
1 ząbek czosnku
sól,pieprz
Do miseczki wlewamy wodę,pokruszone drożdże i cukier, wszystko mieszamy.
Odstawiamy na 10 minut .Następnie dodajemy letnie mleko i 2 łyżki oliwy,wszystko dokładnie mieszamy.
Do osobnej miski wsypujemy mąkę i sól, wlewamy zaczyn drożdżowy i wszystko mieszamy, dodajemy starty parmezan i ugniatamy (ok. 5 minut).
Dobrze ugniecione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Gdy ciasto podwoi objętość ,podzielić go na dwie części . Każdą z nich rozwałkować na prostokąt grubości około 5 mm, a następnie pociąć je na paski szerokości 1-1,5 centymetra.Dwa paski leżące obok siebie skleić u góry ,a następnie rolować .Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Przed upieczeniem każdy paluch posmarować oliwą z oliwek i czosnkiem (3 łyżki oliwy +jeden rozgnieciony ząbek czosnku wymieszać w miseczce).Posypać solą i pieprzem ,można dodać także zioła (ja posypałam przyprawa do bruschetty).
Piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku na złoty kolor.
Pozdrawiam ,Izabela
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz