Chyba każdy z nas zna cudowna mieszankę aromatycznych ziół prosto z Prowansji.
Kiedyś dostałam przepis ,którym się z Wami podzielę.
Do przygotowania mieszanki z ziół potrzebujemy:
2 łyżki stołowe suszonego majeranku
2 łyżki stołowe suszonego oregano
2 łyżki stołowe suszonego rozmarynu
2 łyżki stołowe suszonego tymianku
2 łyżki stołowe suszonego cząbru
2 łyżki stołowe suszonej lawendy
2 liście laurowe
2 łyżeczki soli
Liście laurowe rozetrzeć w moździerzu .Pozostałe zioła oraz sól połączyć ze sobą bardzo dokładnie.Dodać roztarte liście laurowe i gotowe.
Tak otrzymana mieszankę ziół przechowujemy w słoiczkach.
Zioła prowansalskie to dobry dodatek do każdej potrawy.Stosuje się je do mięs ,zup ,sałatek sosów,potraw z grilla,ryb ,drobiu i wiele innych.
Ja często robię sałatkę z mieszanką ziół prowansalskich.
Składniki:
jedna porcja pepperoni w zalewie
kostka sera feta
3 pomidory
1 łyżka ziół prowansalskich
oliwa z oliwek
sól ,pieprz
jeden ząbek czosnku.
Wszystkie składniki pokroić ,dodać oliwę ,zioła i czosnek.Doprawić solą i pieprzem.Smacznego
Pozdrawiam ,Izabela
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz