Witam,
W tym roku na Świętą Wielkanocne nie robiłam tradycyjnego makowca ,tylko postanowiłam
upiec
drożdżówki z makiem.
Przepis
Składniki:
500 g. mąki
1 kostka drożdży
7 łyżek cukru
100 g. roztopionego masła
2 jaja +żółtko
1/2 szklanki ciepłego mleka
cukier wanilinowy
łyżeczkę soli
1 puszkę masy makowej Bakalland.
Z mleka ,drożdży ,2 łyżek cukru ,2 łyżek mąki zrobić rozczyn.
Mąkę przesiać ,dodać jaja i żółtko,5 łyżek cukru,sól,cukier wanilinowy,rozczyn i masło.Wyrobić ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na 2 części,każdą rozwałkowujemy na prostokąty.Nakładamy masę makową i zwijamy w rulon. Ostrym nożem kroimy na krążki o szerokości 3-3,5 cm. Przekładamy na blachę Następnie drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry.
Pieczemy w 180 st.C na złoty kolor.
Po upieczeniu polukrować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz