Drożdżowki z budyniem
Przepis
Składniki:
500g. mąki
1 kostka drożdży
7 łyżek cukru
100 g. roztopionego masła
2 jaja +żołtko
1/2 szklanki ciepłego mleka
cukier wanilinowy
łyżeczkę soli
Masa budyniowa:
2 paczki budyniu waniliowego + 750ml. mleka
Z mleka ,drożdży ,2 łyżek cukru ,2 łyżek mąki zrobić rozczyn.
Mąke przesiać ,dodać jaja i żołtko,5 łyżek cukru,sol,cukier wanilinowy,rozczyn i masło.Wyrobić ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Po wyrosnięciu ciasto przekładamy na stolnice.Ciasto dzielimy na 4 czesci,każda rozwałkowujemy na prostokąty.Nakładamy masę budyniową i zwijamy w rulon.Ostrym nożem kroimy na krążki o szerokości
2 cm.Przekładamy na blachę i pieczemy w 180 st.C na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz