Chleb orkiszowo-razowy ze słonecznikiem
składniki:
400 g mąki orkiszowej razowej
400 g mąki orkiszowej typ 630
100 g ziaren słonecznika
kostka drożdży
2 łyżki oliwy albo oleju
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki miodu
około 600 ml.cieplej wody
Do miski wsypać oba rodzaje mąk,dodać sol.
Z odrobiny mąki,wody i drożdży zrobić rozczyn i przelać do miski.
Następnie dodać wodę,oliwę , miód i słonecznik(zostawić garstkę ziaren do posypania chleba).
Wszystkie składniki dobrze wymieszać ręcznie ,bądź w mikserze .
Ciasto wychodzi dość klejące.
Foremkę posmarować masłem i obsypać mąką.
Przełożyć ciasto do foremki.Wierzch ciasta posmarować mlekiem i obsypać resztą słonecznika
Pozostawić w ciepłym miejscu aż ciasto urośnie do krawędzi foremki.
Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku (190 st.C)
przez 50-60 minut.Studzić na kratce.
Foremka w której piekę jest większa od standardowej.
długość 31 cm.,szerokość 15,5 cm.,głębokość 10 cm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz