sobota, 13 października 2018

Jabłecznik z kruszonką


Jabłecznik to ciasto, które jesienią smakuje nad wyraz przepysznie.
 Wyciągnięte z piekarnika jeszcze cieple, pachnące cynamonem jest wyśmienite.

Przepis:

400 gram mąki 
200 gram zimnego masła
1/3 szklanki cukru
2 żółtka 
1 jajo 

1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier wanilinowy
2 łyżeczki kwaśnej śmietany.

1 kilogram jabłek
szklanka cukru
1 łyżeczka cynamonu albo przyprawy do szarlotki
2 łyżeczki bułki tartej.



Mąkę przesiać bezpośrednio na stolnicę, dodać masło, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, całość posiekać nożem. Następnie dodać żółtka, śmietanę  i jajo. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Jabłka obrać, pokroić na małe kawałeczki, dodać cukier, cynamon i bułkę tartą.
Ciasto wyjąć z lodówki  i obłożyć/oblepić nim spód oraz 2 - 3 cm boków blachy albo formy do ciasta. Następnie po nakłuwać ciasto widelcem. Na ciasto wyłożyć jabłka. Górę  ciasta obsypać kruszonką i wstawić do nagrzanego na 180°C piekarnika. Piec około 40-50 minut. Po wyjęciu z piekarnika oprószyć cukrem pudrem.

Przepis na kruszonkę:
100 gram masła
200 gram mąki 
100 gram cukru
cukier wanilinowy
Masło połączyć  z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać mąkę i rozcierać tak, aby uzyskać kruszonkę. 








Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza