sobota, 1 sierpnia 2015

Herbes de Provence-zioła prowansalskie,przepis.

Witam,
Chyba każdy z nas zna cudowna mieszankę aromatycznych   ziół prosto z Prowansji.
Kiedyś dostałam przepis ,którym się z Wami podzielę.


Do przygotowania mieszanki z ziół potrzebujemy:
2 łyżki stołowe  suszonego majeranku
2 łyżki stołowe suszonego oregano
2 łyżki stołowe suszonego rozmarynu
2 łyżki stołowe suszonego tymianku
2 łyżki stołowe suszonego cząbru 
2 łyżki stołowe suszonej lawendy
2 liście laurowe
2 łyżeczki soli


Liście laurowe rozetrzeć w moździerzu .Pozostałe zioła oraz sól połączyć ze sobą bardzo dokładnie.Dodać roztarte liście laurowe i gotowe.
Tak otrzymana mieszankę ziół przechowujemy w słoiczkach.


Zioła prowansalskie to dobry dodatek do każdej potrawy.Stosuje się je do mięs ,zup ,sałatek sosów,potraw z grilla,ryb ,drobiu i wiele innych.

  

Ja często robię sałatkę z mieszanką ziół prowansalskich.
Składniki:
jedna porcja pepperoni w zalewie
kostka sera feta
3 pomidory
 1 łyżka ziół  prowansalskich
oliwa z oliwek
s
ól ,pieprz
jeden ząbek czosnku.
Wszystkie składniki pokroić ,dodać oliwę ,zioła i czosnek.Doprawić sol
ą i pieprzem.Smacznego  


                                                                  Pozdrawiam ,Izabela