piątek, 13 grudnia 2013

Ryż po grecku


Ryż po grecku



1 szklanka ryżu


1 ząbek czosnku

1 pomidor

1 lyżeczkę papryki w proszku

1 słoiczek przecieru pomidorowego

3 lyżki przyprawy do gyrosa

150 ml.mleka

1 cebula

oliwa z oliwek

sol,pieprz

ewentualnie tabasco,chilli,jeśli ktos woli na ostro.

Ryż ugotować.

Sos pomidorowy:

Cebulę i czosnek posiekać,pomidory pokroić w kostkę.

Cebulę i czosnek podsmazyc na oliwie z oliwek,

dodac pokrojone pomidory i znów podsmazyc.

Następnie dodac słoiczek przecieru pomidorowego i 

mleko .Mleko dodawać powoli zeby uzyskac taka konsystencję,

zeby nie bylo  za rzadkie ani za geste.

Dodać przyprawę do gyrosa i paprykę.

Doprawić sola i pieprzem.

Jeśli ktos woli to mozna dodac tabasco lub chilli.

Do gotowego sosu dodac ryz i dobrze wymieszać.

Gotowe.