sobota, 15 marca 2014

Turecka pizza



                                                                   Turecka pizza 
  Składniki na ciasto:
1 kg.mąki 
kostka swieżych drożdży
1 łyżeczka soli
5 łyżek oleju
około 550 ml.letniej wody

farsz:
600 g mięsa mielonego wołowego
100 g miękkiego masła
4 pomidory
1 czerwona papryka
2 duże cebule
5 zielonych pepperoni 
2 łyżki przecieru paprykowego ,jeśli nie ma to przecieru pomidorowego
1/2 pęczka pietruszki gładkolistnej
2 ząbki czosnku
sol,pieprz,papryka mielona 
        
Mąke wsypać do miski ,pokruszyć na to drożdże,dodac sol ,olej i wodę .Wyrobić ciasto i odstawić do wyrosnięcia ,az podwoi swoją objetosć.
Farsz:
Mięso wrzucić do miski,pomidory,paprykę ,pepperoni,cebule pokroić na bardzo drobną kostkę i dodać do mięsa.Pietruszkę pokroić drobno,czosnek przecisnąć przez praskę i także wrzucić do farszu.
Dodać sol,paprykę,pieprz i przecier.Na końcu dodać masło.
Wszystko bardzo dobrze wymieszać.

Po wyrosnieciu ,ciasto przełożyć na stolnice i podzielić je na kilkanaście kulek (ok.12-15)
i rozwałkować jak na pizze wielkości małego talerza 
Na kazda pizzę nakładać farsz ( 1-2 łyżki stołowe)
W międzyczasie rozgrzać piekarnik na 230 st.C
Piec na najniższym poziomie piekarnika przez 4 do 6 minut.
Ja podaje do tego tzatziki ,krautsalat ,sałatę lodową z ogórkami,papryką i pomidorem
Wszystko zawijam w rulon i gotowe.