sobota, 30 listopada 2013
piątek, 29 listopada 2013
czwartek, 28 listopada 2013
wtorek, 26 listopada 2013
Wianek adwentowy, Adventskranz
Advent, Advent,
ein Lichtlein brennt.
Erst eins, dann zwei,
dann drei, dann vier,
dann steht das Christkind vor der Tür.
ein Lichtlein brennt.
Erst eins, dann zwei,
dann drei, dann vier,
dann steht das Christkind vor der Tür.
poniedziałek, 25 listopada 2013
Wianek adwentowy ,Adventskranz
Do adwentu zostal niecaly tydzien ,wiec zrobilam juz wianek adwentowy.
W tym roku bedzie to wianek wiszacy.
W tym roku bedzie to wianek wiszacy.
niedziela, 24 listopada 2013
Swiateczna dekoracja
Te trzy stroiki beda zawieszone na oknie.
Pierwsze zdjecie pokazuje jakich rzeczy uzylam do zrobienia stroikow.
Na kolejnych zdjeciach sa juz gotowe stroiki .
Mozna je zawieszac w roznych miejscach np.na drzwiach ,oknach czy lustrach.
Ciasto zebra
Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu.
Wychodzi bardzo puszyste i wilgotne,
Bardzo ladnie sie prezentuje,opruszone cukrem pudrem.
Ciasto Zebra
Skladniki:
4 jajka
1 1/2 szklanki cukru
2 1/2 szklanki maki
3 lyzeczki proszku do pieczenia
1 szklanka zimnej wody
1 szklanka oleju
3 lyzki kakao
3 lyzki maki
5 kropli ekstraktu waniliowego
Jaja ubic z cukrem na puszysta mase,nastepnie dodac przesiana make,proszek do pieczenia,
wode i olej.Ciasto podzielic na dwie czesci.
Do jednej dodac 3 lyzki maki ,a do drugiej 3 lyzki kakao.
Do przygotowanej tortownicy wlewac ciasto na srodek formy po dwie lyzki,
na przemian jasne i kakaowe.
Piec w piekarniku 170 st.C (termoobieg) okolo 45-50 minut.
Po upieczeniu posypac cukrem pudrem.
Wychodzi bardzo puszyste i wilgotne,
Bardzo ladnie sie prezentuje,opruszone cukrem pudrem.
Ciasto wylane na blache przed upieczeniem |
Ciasto po upieczeniu. |
Skladniki:
4 jajka
1 1/2 szklanki cukru
2 1/2 szklanki maki
3 lyzeczki proszku do pieczenia
1 szklanka zimnej wody
1 szklanka oleju
3 lyzki kakao
3 lyzki maki
5 kropli ekstraktu waniliowego
Jaja ubic z cukrem na puszysta mase,nastepnie dodac przesiana make,proszek do pieczenia,
wode i olej.Ciasto podzielic na dwie czesci.
Do jednej dodac 3 lyzki maki ,a do drugiej 3 lyzki kakao.
Do przygotowanej tortownicy wlewac ciasto na srodek formy po dwie lyzki,
na przemian jasne i kakaowe.
Piec w piekarniku 170 st.C (termoobieg) okolo 45-50 minut.
Po upieczeniu posypac cukrem pudrem.
środa, 20 listopada 2013
wtorek, 19 listopada 2013
Przepis na sernik z brzoskwiniami
Sernik z brzoskwiniami
Ciasto:
3 szklanki maki
4 lyzki cukru pudru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 kostka masla
5 zóltek
masa serowa:
750g sera bialego
1 jajko
1 budyn smietankowy
1/2 kostki masla
1/2 szkl. cukru
dodatkowo:
duza puszka brzoskwin
5 bialek
3/4 szklanki cukru
Ciasto:
Make wymieszac z proszkiem do pieczenia , dodac maslo i posiekac.Dodac reszte skladników i zagniesc.
Wieksza czesc ciasta wylozyc na blache pokryta pergaminem, a reszte owinac w folie i wlozyc do zamrazalnika.
Masa:
Miekkie maslo utrzec z cukrem , dodac zmielony ser , jajko i proszek budyniowy. Dokladnie utrzec.
Brzoskwinie odcedzic i poprzekrajac na male kawalki.
Bialka ubic na sztywno ,dodajac cukier .
Mase serowa wylozyc na ciasto , poukladac brzoskwinie , przykryc piana , a na wierzch starkowac reszte ciasta. Piec przez okolo 1 godzine w temp. 180st.C.
Ciasto:
3 szklanki maki
4 lyzki cukru pudru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 kostka masla
5 zóltek
masa serowa:
750g sera bialego
1 jajko
1 budyn smietankowy
1/2 kostki masla
1/2 szkl. cukru
dodatkowo:
duza puszka brzoskwin
5 bialek
3/4 szklanki cukru
Ciasto:
Make wymieszac z proszkiem do pieczenia , dodac maslo i posiekac.Dodac reszte skladników i zagniesc.
Wieksza czesc ciasta wylozyc na blache pokryta pergaminem, a reszte owinac w folie i wlozyc do zamrazalnika.
Masa:
Miekkie maslo utrzec z cukrem , dodac zmielony ser , jajko i proszek budyniowy. Dokladnie utrzec.
Brzoskwinie odcedzic i poprzekrajac na male kawalki.
Bialka ubic na sztywno ,dodajac cukier .
Mase serowa wylozyc na ciasto , poukladac brzoskwinie , przykryc piana , a na wierzch starkowac reszte ciasta. Piec przez okolo 1 godzine w temp. 180st.C.
poniedziałek, 18 listopada 2013
Pączki z nadzieniem
Dzis podaje przepis na pączki z nadzieniem.
Pączki z nadzieniem
1 kg mąki pszennej
40 g. drożdży
300 ml ciepłego mleka
150 g. rozpuszczonego masła
2 paczki cukru wanilinowego
5 jaj ,szczypta soli
2 lyzki rumu
Nadzienie:
konfitura truskawkowa
Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn.Mąkę pszenną przesiać. Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).
Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1cm i szklanką wykrawać pączki. Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości .
Po wyrośnieciu smażyć pączki w oleju po kilka minut z każdej strony.
Nadziewamy konfiturą za pomocą szprycy.Polukrowac.
Z tego przepisu wychodzi ok.35-40 pączków
Smacznego!
niedziela, 17 listopada 2013
Subskrybuj:
Posty (Atom)