Ryż po grecku
1 szklanka ryżu
1 ząbek czosnku
1 pomidor
1 lyżeczkę papryki w proszku
1 słoiczek przecieru pomidorowego
3 lyżki przyprawy do gyrosa
150 ml.mleka
1 cebula
oliwa z oliwek
sol,pieprz
ewentualnie tabasco,chilli,jeśli ktos woli na ostro.
Ryż ugotować.
Sos pomidorowy:
Cebulę i czosnek posiekać,pomidory pokroić w kostkę.
Cebulę i czosnek podsmazyc na oliwie z oliwek,
dodac pokrojone pomidory i znów podsmazyc.
Następnie dodac słoiczek przecieru pomidorowego i
mleko .Mleko dodawać powoli zeby uzyskac taka konsystencję,
zeby nie bylo za rzadkie ani za geste.
Dodać przyprawę do gyrosa i paprykę.
Doprawić sola i pieprzem.
Jeśli ktos woli to mozna dodac tabasco lub chilli.
Do gotowego sosu dodac ryz i dobrze wymieszać.
Gotowe.
Napewno słoiczek przecieru, chyba za dużo 180g czy 200g
OdpowiedzUsuń