niedziela, 29 stycznia 2017

Chruściki

Mamy karnawał, a z nim nadszedł czas pieczenia chruścików.
Od lat robię je z przepisu mojej mamy.


Chruściki

składniki:
 2 szklanki maki
4 żółtka
1 łyżeczka spirytusu albo wódki
1/2 szklanki kwaśnej śmietany


Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kule.
Następnie ciasto tłuczemy walkiem, po czym składamy na pół i znowu tłuczemy. Powtarzamy tę czynność 
kilkakrotnie. Następnie ciasto wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy cieniutko.
Tniemy na  paseczki, w każdym z nich robiąc nacięcie i przeplatamy ciasto.
Faworki smażymy na gorącym oleju na złoty kolor.
Na koniec posypać cukrem pudrem.


Oprócz chruścików, w czasie karnawału robię pączki, które uwielbia moja rodzinka. Przepis na pączki znajdziecie tutaj klik 

Pozdrawiam, Izabela