piątek, 6 maja 2016

Paluchy drożdżowe z parmezanem i czosnkiem.

Witam,
Kilka dni temu wpadła mi w ręce gazeta z przepisami. Były tam fantastyczne przepisy na grilla ,dodatki do mięs ,dipy ,bagietki .Był tam również przepis na paluchy drożdżowe ,którym chcę się  z Wami podzielić.

Do przygotowania paluchów potrzebujemy:
125 ml letniej wody
kostkę świeżych drożdży 
1 łyżeczkę cukru 

175 ml mleka 
2 łyżki oliwy z oliwek + 3 łyżki do posmarowania paluchów przed pieczeniem
około 500 gram mąki 
1 łyżeczkę soli 
2 łyżki startego parmezanu 
1 ząbek czosnku
sól,pieprz  


Do miseczki wlewamy wodę,pokruszone drożdże i cukier, wszystko mieszamy.
Odstawiamy na 10 minut .Następnie dodajemy letnie mleko i 2 łyżki oliwy,wszystko dokładnie mieszamy.
Do osobnej miski wsypujemy mąkę i sól, wlewamy zaczyn drożdżowy i wszystko mieszamy, dodajemy starty parmezan i ugniatamy (ok. 5 minut).
Dobrze ugniecione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

Gdy ciasto podwoi objętość ,podzielić go na dwie części . Każdą z nich rozwałkować na prostokąt grubości  około 5 mm, a następnie pociąć je na paski szerokości 1-1,5 centymetra.Dwa paski leżące obok siebie skleić u góry ,a następnie rolować .Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Przed upieczeniem każdy paluch posmarować oliwą z oliwek i czosnkiem (3 łyżki oliwy +jeden rozgnieciony ząbek czosnku wymieszać w miseczce).Posypać solą i pieprzem ,można dodać także zioła (ja posypałam przyprawa do bruschetty).
Piec w rozgrzanym do 180 st.C  piekarniku na złoty kolor.

Pozdrawiam ,Izabela