poniedziałek, 23 maja 2016

Chleb orkiszowy z nasionami chia.

Witam,
Dzisiaj będzie kolejny przepis.Tym razem w roli głównej chleb orkiszowy z nasionami chia.

Przepis jest bardzo prosty
Potrzebujemy :
1 kg. mąki  orkiszowej typ 1050
kostkę świeżych drożdży
2 łyżeczki soli 
około 500-600 ml. letniej wody
80 gram nasion chia

Do miski wsypać mąkę, sol i nasiona chia
Z odrobiny mąki,wody i drożdży zrobić rozczyn i przelać do miski z mąką.
Następnie stopniowo  dodawać wodę.
Wszystkie składniki dobrze wymieszać ręcznie ,bądź w mikserze. Pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Następnie odgazować ,uformować chlebek ,jeden lub dwa mniejsze.Obtoczyć w mące i włożyć do koszyka wyłożonego papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia na kolejne pól godziny .Po tym czasie wyciągnąć delikatnie chleb z koszyka wyłożyć na blachę,ponacinać i wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika na 220 st.C na 15 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200 st.C i piec przez kolejne 40 minut.  Studzić na kratce.

Do następnego. Pozdrawiam,Izabela