sobota, 15 sierpnia 2015

Szarlotka z papierówkami

Witam ,
Jednym ze smaków naszego dzieciństwa są papierówki.
Uwielbiam te jabłka .  
Kto śledzi mój profil na instagramie to wie, ze dostałam kosz pięknych papierówek.
Bylo ich w koszu ponad trzy kilo.
Z dwóch kilogramów  zrobilam mus  z cynamonem,a resztę wykorzystam  do szarlotki.



Przepis:
400 gram mąki 
200 gram zimnego masła
3 łyżki cukru
2 żółtka 
1 jajo

1 kilogram papierówek
szklanka cukru
1 łyżeczka cynamonu albo przyprawy do szarlotki
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Mąkę przesiać bezpośrednio na stolnicę,dodać masło,cukier,
całość posiekać nożem.Następnie dodać żółtka i jajo.Zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części.Zwinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Jabłka obrać ,pokroić na małe kawałeczki ,dodać cukier , cynamon i mąkę ziemniaczaną.
Wyjąć z lodówki jedną cześć ciasta , rozwałkować  i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na ciasto wyłożyć jabłka i podpiec w  piekarniku rozgrzanego do 180 st.C przez  15 minut.

W tym czasie  wyjąć z lodówki drugą cześć ciasta ,   rozwałkować i pociąć na długie paski.

Ostrożnie wyjąć gorące ciasto z piekarnika i poprzekładać  w kratkę paski drugiego ciasta.
Włożyć z powrotem do piekarnika na około 40 minut i gotowe.Po wyjęciu z piekarnika oprószyć cukrem pudrem.



Szarlotka najlepiej smakuje z bitą śmietaną 

                                                                                 
                                                                                                       Pozdrawiam ,Izabela