czwartek, 9 kwietnia 2015

Drożdżówki z makiem.

                    Witam,
W tym roku na  Świętą  Wielkanocne  nie robiłam tradycyjnego makowca ,tylko postanowiłam 
upiec 
drożdżówki z makiem.



Przepis 
 Składniki:
       500 g. mąki
       1 kostka drożdży
       7 łyżek cukru
       100 g.  roztopionego masła
        2 jaja +żółtko
       1/2 szklanki ciepłego  mleka
       cukier wanilinowy
       łyżeczkę soli
        1 puszkę masy makowej Bakalland.


  Z mleka ,drożdży ,2 łyżek cukru ,2 łyżek mąki zrobić rozczyn.
  
Mąkę przesiać ,dodać jaja i żółtko,5 łyżek cukru,sól,cukier wanilinowy,rozczyn i masło.Wyrobić ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na stolnicę i  dzielimy na 2 części,każdą rozwałkowujemy na prostokąty.Nakładamy masę makową i zwijamy w rulon. Ostrym nożem kroimy na krążki o szerokości 3-3,5 cm. Przekładamy na blachę Następnie drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry.  
Pieczemy w 180 st.C na złoty kolor.  
 Po upieczeniu polukrować.