niedziela, 8 lutego 2015

Tort Cappuccino





Witam ,
wpadam dzisiaj do Was z nowym przepisem na tort cappuccino z orzechami laskowymi.



TORT CAPPUCCINO
składniki: 
6 jaj
230 gram cukru
100 gram mąki
100 gram kartoflanki
paczkę budyniu waniliowego w proszku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 paczki Śmietan-fix
600 ml śmietany kremówki
30 gram kawy cappuccino (instant)
100 gram mielonych orzechów laskowych

Tortownicę natłuścić,piekarnik rozgrzać  na 180 st.C

Na początek białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywną masę z 200 gramami cukru, dodać żółtka i wszystko dobrze wymieszać.Następnie dodać mąkę,budyń w proszku,kartoflankę oraz proszek do pieczenia. Zmiksować wszystko na małych obrotach.
Następnie masę przelać do tortownicy i piec przez około 30-40 minut(do suchego patyczka).
Po wystudzeniu ciasto podzielić na trzy części.

Krem cappuccino
Śmietanę kremówkę ubić z 30 gramami cukru na sztywno dodając śmietan-fixy.
Następnie  delikatnie dodać proszek  cappuccino i orzechy laskowe ,i wymieszać bardzo delikatnie. 

Przełożyć ciasto kremem cappuccino.
Włożyć do lodówki do schłodzenia na 2 godziny.
Smacznego!