czwartek, 27 lutego 2014

Faworki


Dzis mamy tłusty czwartek wiec przygotowałam faworki.
Przepis pochodzi z przepisnika mojej mamy .

Faworki 
składniki:
 2 szklanki maki
4 zoltka
1 lyzeczka spirytusu albo wódki
1/2 szklanki kwaśnej smietany


Z podanych skladnikow zagniesc ciasto,uformować kule.
Następnie ciasto tluczemy walkiem,po czym składamy na pól i znowu tłuczemy.Powtarzamy te czynnosc 
kilkakrotnie.Następnie ciasto wkładamy do lodówki na okolo 30 minut.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwalkowujemy cieniutko.
Tniemy na  paseczki,w każdym z nich robiąc nacięcie i przeplatamy ciasto.
Faworki smazymy na goracym oleju ,na zloty kolor.
Na koniec posypac cukrem pudrem.













sobota, 22 lutego 2014

Ciasto makowe z migdałami

                                          Ciasto makowe z migdałami


                                                                                                                                                                                                                                        Składniki:     
200 g cukru
4 jajka
2 Śmietany 24%
1 paczka cukru wanilinowego
2 paczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki suchego ,zmielonego maku
2 1/2 -3  szklanki maki
4 łyzki wody




Wszystkie składniki wrzucić do miksera,dobrze zmiksować i przelać na blachę.
Piec w 180st.C    20-30 minut 

Masa :
1 1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
1  1/2 kostki masla
3 paczki migdałow


 Mleko i masło o temperaturze pokojowej  wrzucić do miksera i zmiksować na puszysta ,kremowa masę.

Ostudzone ciasto przekroić na pół,
Na dolny blat ciasta nalozyć 3/4 masy i przykryc górnym blatem .
Na górny blat ciasta nałozyc resztę masy.
Migdały uprazyć na patelni,ostudzić  i wysypać na gore ciasta

                                                                                                 







Pączki z konfiturą.

Witam,

Już niedługo tłusty czwartek ,może macie ochotę na zrobienie smacznych pączków.Ja jak zawsze robię około 40 pączków ,które bardzo szybko znikają z talerza.


P
ączki z konfiturą
 
1 kg mąki pszennej
40 g. drożdży
300 ml ciepłego mleka
150 g. rozpuszczonego masła
2 paczki cukru wanilinowego
5 jaj ,szczypta soli
2 łyżki rumu


Nadzienie:
konfitura truskawkowa

Ze świeżych drożdży, odrobiny mleka, łyżki mąki i łyżeczki cukru zrobić rozczyn.

Mąkę pszenną przesiać. Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).
Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 cm i szklanką wykrawać pączki. Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości .

Po wyrośnięciu smażyć pączki w oleju po kilka minut z każdej strony.
Nadziewamy konfiturą za pomocą szprycy.Polukrować.
Z tego przepisu wychodzi ok.35-40 pączków

Smacznego!




Pozdrawiam Izabela 

wtorek, 18 lutego 2014

Muffinki czekoladowe

Muffinki czekoladowe 
Przepis na 12 sztuk




Składniki:
125g miękkiego masła
125g cukru
2 jajka
1/2 łyzeczki ekstraktu waniliowego
100 g maki
2 łyzeczki proszku do pieczenia
25 g kakao
12 kostek czekolady

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C
Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę,dodać jajka i ekstrakt waniliowy.
Następnie dodać makę ,kakao i proszek do pieczenia.Papilotki napełnić masa do 2/3 wysokości,następnie powciskać w kazda z nich po kosteczce czekolady.
Piec przez 15-20 minut .


Schab pieczony

Schab pieczony 

Przepis

1 1/2 kg  schabu
marynata staropolska
 2 ząbki czosnku 
sol,pieprz
olej 

Marynatę staropolska wymieszać z olejem , natrzeć schab i pozostawić na kilka godzin w lodowce.
Czosnek pokroić w słupki,Ostrym nozem ponacinać mięso i powciskać kawałki czosnku.
Mięso włozyc do żaroodpornego naczynia.
Piec przez połtorej godziny w 180 st.C .



Schab najlepiej smakuje na zimno do kanapek


środa, 12 lutego 2014

sobota, 8 lutego 2014

Koszyk na pieczywo

Ach jak ja lubię przerabiać stare rzeczy.
Oto mój stary koszyk na pieczywo w nowej odsłonie.
Przemalowałam go na  biało,uszyłam nowy wkład,zrobiłam nadruk  i koszyk wygląda jak nowy.Dodatkowo wlozyłam sciereczke do pieczywa,która kupiłam dwa lata temu .Zrobiłam tylko na niej nadruk  "bon appetit"  i sztućce


Koszyk w nowej odsłonie
Koszyk  przed metamorfozą


Sciereczka do przykrywania pieczywa.





czwartek, 6 lutego 2014

Zazdroski do mojej kuchni.

 Moje nowe zazdroski kuchenne uszylam spontanicznie.Jestem dosc niecierpliwa osoba ,wiec jak mam pomysl to musze go zrealizowac .Oto efekt mojej pracy 






niedziela, 2 lutego 2014

Lampion walentynkowy

Dzisiaj chcę Wam pokazać mój lampion walentynkowy.Poswięcilam  na to mój ulubiony dzbanek ,który się uszczerbil.
Dzbanek najpierw okleiłam trzema serduszkami
Następnie calosc pomalowałam na bialo.Po wyschnięciu odkleiłam serduszka.
żeby podkreslic serca ,nalożylam na brzegi pastę strukturalna ,tak samo zrobiłam z uszkiem i góra dzbanka.
Calosc przemalowałam na srebrny kolor.
Po wyschnięciu nalożylam crack jednoskladnilowy i potem biala farbę.
Dzbanek ozdobiłam koronka i drewnianym serduszkiem.

Na walentynki pasuje w sam raz.


Dzbanek przed ozdobieniem