niedziela, 11 maja 2014

Ptysie z bitą śmietaną i wiśniami

Witam
Dzisiaj jest dzień matki ...tak...tak...tak...
Tak dzisiaj u nas jest Dzień Matki .
W Niemczech Dzień Matki zawsze jest obchodzony w drugą niedzielę maja, nie jak w Polsce 26 maja.
Zatem nie ma problemu ze to święto przypadnie w tygodniu.
Można zaplanować dla calej rodzinki fajny dzień.
My dzisiaj idziemy po obiadku z dziećmi na lody.
Przygotowałam także dla nich ptysie z bitą  śmietaną i wiśniami. 




Przepis

250 ml.wody
pól kostki masla
szklanka maki pszennej
5 jaj
sloik wiśni bez pestek
maka ziemniaczana
500 ml.słodkiej śmietany
2 śmietan-fix
1 paczuszka cukru wanilinowego


Wodę z masłem zagotować,dodac make i wszystko wymieszać na gładka masę.Wystudzić i przelozyc do
miksera.Następnie zmiksować wystudzone ciasto z jajkami
Masę wycisnac za pomoca rękawa cukierniczego na blachę wylozona papierem do pieczenia.
Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku 200st.C przez 20-30 minut.W  czasie pieczenia nie otwierac piekarnika ,zeby ptysie nie opadły.
Wisnie ugotować z maka ziemniaczana (ja daje okolo 2 lyzek na duzy słoik),wystudzić.
Najlepiej wisnie ugotować dzień wcześniej i wlozyc do lodówki.
Gotowe ptysie przelozyc  wiśniami i bita śmietana ,ubita z cukrem wanilinowym i śmietan-fixem
Oproszyc cukrem pudrem.