poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Ciasto kokosowo-ananasowe

Ciasto kokosowo-ananasowe  

Przepis na biszkopt:
3 jaja ( 3 zoltka + 3 bialka)
1/2 szklanki cukru
4 lyzki stolowe maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia

Bialka ubic mikserem na sztywno ,pod koniec ubijania dodac cukier.
Nastepnie dodac zoltka ,zmiksowac.
Na koncu dodac make i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszac .
Wylac na blache ,ja uzywan blache okragla o srednicy 26 cm.
Piec ok 20 minut w 180 st.C


Przepis na beze kokosowa:
2 bialka
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
125 gram wiorek kokosowych

Bialka ubic z sola na sztywna piane ,dodac cukier.
Gdy masa bezowa bedzie gotowa ,dodac wiorki kokosowe, wymieszac.
Wylac na te sama blache na ktorej uprzednio pieklismy biszkopt.
Piec przez 20 minut w 180 st.C

Masa ananasowa:
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 puszka ananasow w zalewie
2 zoltka
3 lyzki cukru
125 gram miekkiego masla

Sok z ananasow przelac do miseczki i dolac tyle wody zeby bylo lacznie 400 ml.plynu.
300 ml. zagotowac ,pozostale 100 ml. polaczyc z proszkiem budyniowym , 2 zoltkami i 3 lyzeczkami cukru.
Wlkac do gotujacego sie soku.,dobrze wymieszac.Nastepnie mase budyniowa ostudzic.
Maslo zmiksowac ,dodawac po lyzce masy budyniowej i miksowac do uzyskania gladkiego kremu budyniowego.
Ananasy pokroic na kawaleczki i polaczyc z kremen budyniowym ,dokladnie wymieszac.
Gotowym kremen wylozyc biszkopt ( u mnie uprzednio nasaczony rumem ).
Na to delikatnie nakladamy beze kokosowa .
Schladzamy w lodowce .
Smacznego