sobota, 8 marca 2014

Drożdżowki z budyniem

                           Drożdżowki z budyniem


Przepis


       Składniki:
       500g. mąki
       1 kostka drożdży
       7 łyżek cukru
       100 g.  roztopionego masła
        2 jaja +żołtko
       1/2 szklanki ciepłego  mleka
       cukier wanilinowy
       łyżeczkę soli

     Masa budyniowa:
    2 paczki budyniu waniliowego + 750ml. mleka 

      Z mleka ,drożdży ,2 łyżek cukru ,2 łyżek mąki zrobić rozczyn.
  
Mąke przesiać ,dodać jaja i żołtko,5 łyżek cukru,sol,cukier wanilinowy,rozczyn i masło.Wyrobić ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Po wyrosnięciu ciasto przekładamy na stolnice.Ciasto dzielimy na 4 czesci,każda rozwałkowujemy na prostokąty.Nakładamy masę budyniową i zwijamy w rulon.Ostrym nożem kroimy na krążki o szerokości 
2 cm.Przekładamy na blachę i pieczemy w 180 st.C na złoty kolor.